Een schoenendoos voor een Pools kindEen schoenendoos voor een Pools kind

“Anderhalve meter”
In het afgelopen anderhalf jaar is het een van de bekendste begrippen van onze maatschappij geworden. Afstand houden betekent het. Gelukkig kunnen we deze maatregel nu grotendeels achter ons laten en we hopen dat dit zo blijft. Afstand houden hoort eigenlijk niet bij mensen die met elkaar de samenleving vormen.
Altijd al was er letterlijk een grote afstand tussen ons en kinderen in Polen die er in hun leven minder aan toe zijn. Als we een schoenendoos vullen met veel lekkers, leuks en nuttigs kunnen we heel dichtbij hen komen, en een lichtstraaltje brengen in een leven dat heel somber kan zijn. Polen lijkt volgens het gangbare nieuws steeds minder arm te worden, maar dat geldt zeker niet voor de kinderen, die voor deze actie de doelgroep zijn. Daarom willen we juist ook nu schoenendozen inzamelen om in december naar Polen te brengen. Veel kerken in de regio doen mee aan deze actie. Mensen uit (o.a.) Barendrecht hopen zelf de dozen weg te kunnen brengen. Als dat niet coronaproof blijkt te kunnen, dan worden ze op transport gezet. We willen hoe dan ook dit jaar honderden Poolse kinderen rond de kerst verrassen met een doos vol cadeautjes. Vorig jaar waren er in totaal ongeveer 600 dozen! Een groot succes dus.

Doe je mee?
Vul dan een schoenendoos met mooie, nuttige en lekkere dingen. Poolse kerken zoeken met behulp van de sociale dienst van hun stad kinderen uit weeshuizen en arme gezinnen. Ze willen ook graag tieners bereiken, daarom worden ook dozen voor tieners (met name jongens) erg op prijs gesteld.
Je mag de doos versieren en vullen met bijvoorbeeld speelgoed dat jij niet meer gebruikt, mits het wel heel en schoon is natuurlijk. De dozen worden door een groep mensen ook nog nagekeken en eventueel wat bijgevuld zodat in elke doos een beetje hetzelfde zit. Kinderen die daarvoor uitgenodigd worden, komen rond kerst naar een kerk in hun stad, daar horen ze het kerstevangelie en wordt er met de kinderen gezongen. Na de dienst krijgen de kinderen een doos mee naar huis.

Hoe vul je de doos?
Versier de doos en het deksel (apart van elkaar!) en maak er een mooi cadeau van.
Bedenk voor wie je een doos gaat maken, een jongen of meisje, en van welke leeftijd. Zet op de doos boy of girl en de leeftijd die je gekozen hebt, 5-9 jaar, of (liever nog ) 10 tot 14 jaar.

Wat mag er in de doos?
Vul de doos met schoolspullen, speelgoed, toiletartikelen of snoep. En verder T-shirt, wanten, muts, das, petje of bv een cd met kerstliederen. Wat niet: Geen flessen met vloeistof (die kunnen leeglopen).

Hoe pak je de spullen in?
Pak de spullen die je in de doos doet ook niet nog een keer apart in. Doe de deksel op de doos en doe er een stevig elastiek (voorkeur) of touwtje omheen. Plak de doos niet dicht, want ze worden nog nagekeken. Een persoonlijk bericht in het Engels of Pools of een fotootje van jezelf of familie.

Inleveren van de dozen
Het inleveren van de dozen kan op vrijdag 12 november van 19 uur tot 21 uur, of zaterdag 13 november van 12 uur tot 13 uur.
Het mag natuurlijk ook eerder.
De dozen worden dan maandag 16 november naar Barendrecht gebracht.
Inleveradressen: Jan de Jong, Dorpsstraat 84, of Frans de Jong, Sportlaan 43.

Wij vertrouwen op uw/ jouw medewerking!
De diaconie

You must be logged in to post a comment.